RISC OS gaat Open Source

en ondersteunt royaltyvrije
Raspberry Pi projecten


RISC OS, het originele OS voor ARM processors, is nu beschikbaar als een volledig Open Source besturings systeem onder een Apache 2.0 licentie. Het blijft onder de hoede van RISC OS Open Ltd.

RISC OS is een krachtig besturingssysteem dat zuinig omspringt met de resources van de machine en onder meer het wereldberoemde BBC BASIC bevat. Het heeft een moderne desktop interface en biedt gemakkelijk toegang tot programmeren, hardware en netwerkcommunicatie.

RISC OS was een van de eerste besturingssystemen dat geschikt was voor de immens populaire Raspberry Pi, die een ideaal platform biedt om het op te gebruiken. RISC OS is nu werkelijk Open Source en dat maakt het een ideale keuze voor royaltyvrije ARM-projecten.

Natuurlijk is RISC OS op meer platformen te gebruiken dan alleen op de RPi. Het biedt ondersteuning voor ARM cpu's van onder meer Texas Instruments, Intel, Broadcom, Freescale, NXP enzovoort. Dankzij de overgang naar Open Source, wordt een grote uitbreiding van de toepassingsgebieden verwacht, want dit OS kan uit de voeten met veel verschillende ARM-hardware.

RISC OS is oorspronkelijk ontwikkeld in Cambridge in Engeland. Het was het eerste besturingssysteem voor de succesvolle ARM microprocessors. De eerste versies draaiden op Acorn-computers: de "Archimedes" en de "RiscPC" en de "A3000" serie die in de jaren negentig veel werden ingezet in scholen en bedrijven, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld.

RISC OS was het platform waarop veel beroemde softwarepakketten voor het eerst verschenen, zoals de Sibelius-muzieksoftware en de grafische producten uit de Xara-serie. RISC OS is ook beroemd geworden als platform waarop de grafische productie van veel TV-programma's werd gedaan in de jaren tachtig, negentig en tweeduizend.

RISC OS is daarna gekocht door Castle Technology Ltd en werd voortdurend verder ontwikkeld, zodat het compatibel bleef met veel software en op steeds meer hardware platforms kan draaien. Steeds is vastgehouden aan de minimalistische hardware-eisen, zodat RISC OS "close to the metal" prestaties levert. Het is daarmee ideaal voor de tendens van single board-computers waarin de Raspberry Pi voorop liep. In een paar seconden open je met RISC OS op zo'n klein systeem een rijke, grafische desktop.

Een groot voordeel is dat BBC BASIC, dat in de jaren tachtig en negentig in het Verenigd Koninkrijk wijd en zijd werd onderwezen als de "standaard" BASIC-implementatie, deel uitmaakt van deze distributie. BBC BASIC programma's werken nog steeds op RISC OS en in tegenstelling tot veel andere smaken van BASIC bieden de moderne versies van deze programmeertaal gemakkelijk toegang tot de hardware en I/O-mogelijkheden van computers. Zo blijft BBC BASIC vers en relevant voor allerlei besturingsprojecten op apparaten zoals de RPi en zijn goedkope broertje, de Pi Zero.

RISC OS Developments Ltd is de nieuwe eigenaar van Castle Technology Ltd. RISC OS werd de afgelopen tien jaar goed beheerd door RISC OS Open Ltd, maar nu, dankzij de nieuwe eigenaar RISC OS Developments, kan het echt als een open systeem gaan floreren. RISC OS Open Ltd blijft het product beheren en de master repository hosten, in samenwerking met RISC OS Developments voor het financieren en ontwikkelen van lopende RISC OS projecten.


Bron: Elektor magazine 31 oktober 2018. Zie voor meer informatie: RISCopen.org